Probleme comune ale picioarelor

INTRODUCERE

Dacă ne-am întreba ce apreciem cel mai mult la corpul nostru vom și cu siguranță multe aspecte. Eu voi discuta astăzi despre picioare, analizând funcția lor constatăm ne oferă atâtea bucurii: putem păși, putem alerga, putem sării, putem face atâtea activități de care ne putem bucura. Pentru acest lucru trebuie fim recunoscători suntem sănătoși si le putem folosi.

Înaintarea în vârstă, diferite lovituri cauzate din neatenție, igienă precară a picioarelor, poziție și/sau mers incorect, încălțăminte neadecvată.. sunt unele din motivele pentru care începem avem probleme la picioare.

Pași în familie
Săriturile copilăriei
Bucuria alergării

Cu siguranță pe toți ne preocupă sănătatea noastră corporală, iar când simțim un disconfort sau apare pe corp un semnal, dorim ne tratăm, așa începem apelăm la un medic specializat pe partea corpului pentru dorim dorim ajutor. Domeniul meu de activitatea este podologia, specialitatea medicală care analizează, diagnostichează și tratează afecțiuni ale  picioarelor. Astăzi voi discuta despre problemele comune ale picioarelor și voi încerca ofer detalii despre fiecare afecțiune / problema în parte.

UNGHIA ÎNCARNATĂ

Unghia încarnată

Unghia încarnată sau onicocriptoza este una din problemele comune al piciorului. În cele mai multe cazuri afectează unghia mare a piciorului, provocând durere și disconfort. Apare de obicei din cauza netaierii corecte a unghiei respectiv colțurile cresc în lateral, acestea intrând în piele și provoacă durere, în unele cazuri chiar infecție.

Printre alte cauze amintim și purtarea de încălțăminte neadecvată, încălțăminte ce ne înghesuie degetele nelăsând piele respire, astfel se formează transpirația care este un mediu prielnic pentru dezvoltarea de bacterii și infecții.

De asemenea sunt și cazuri în care moștenim genetic această afecțiune sau suferim de picior diabetic și avem o circulație sanguiva preacara la nivelul picioarelor.

Tratarea unghiei încarnate este recomandată se facă la un specialist, respectiv un podolog. Cu cât mergem mai repede la tratament cu atât de repede ne putem vindeca și scăpa de durere. Medicul podolog oferă soluții alternative și cu rezultate în comparație cu extragerea unghiei, metodă clasică nerecomandată. Mai bine tratăm cauza, decât o eliminăm.

În ziua de astăzi avem o mulțime de tratamente specializate exact pentru unghia încarnată, diferite sisteme revoluționare pe care le ofer și eu: tratament cu fir titan, CombiPed, Sponge 3TO, BS Spange sau Podofix.

CIUPERCA UNGHIEI

Podologie - Ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei sau onicomicoza este o afecțiune de tip infecție fungică care ne provoacă destul de mult disconfort și care apare din cauza mediului umed și cald, practic de cele mai multe ori cauza transpirației în exces la nivelul piciorului.

Afecțiunea este sesizabilă atât prin faptul simțim mâncărimi dar și vizibil prin culoarea unghiei sau forma ei. Predominant odată afectată unghia aceasta va avea pete de culoare alb-gălbuie, se decolorează, îngroașă sau se fărămițează marginile ei.

De menționat este faptul unghia poate avea și alte culori, aspect ce ne poate arăta și alte cauze decisive în instalarea acestei afecțiunii. De exemplu, dacă unghia devine de culoare roșie închis sau spre negru, înseamnă la nivelul ei s-a produs un hematom, survenit din cauza unei traume la nivelul piciorului.

De accea este necesar se meargă la un control podologic pentru a se intervenii cât mai repede asupra locului. repet, cu cât mergem mai repede la control cu atât putem scapă mai repede de ciupercă. Dacă amânăm tratamentul ciupercii unghiei, se poate ajunge și până la situația extremă de a extrage unghia.

VERUCI PLANTARE

Veruci plantare - negi

Verucile plantare sau negii sunt afecțiuni pe care le luăm din diferite medii, cele mai dese întâlnite sunt piscinele sau dușurile comune. Cauza principala este virusul HPV (papillomavirus) care contaminează pielea, formând o excrescență dură și jenantă la nivelul pielii membrelor. Virusul este contagios iar dacă nu tratăm la timp , există riscul ca această afecțiune să se extindă și pe alte părți ale corpului.

Printre ale cauze amintim în primul rând igiena precară a picioarelor dar și fisuri în pielea uscată, mici tăieturirănizgârieturi sau chiar sistem imunitar slăbit din cauza altor boli sau medicamente. Această afecțiune ne poate spune multe despre sănătatea noastră corporală.

Din fericire există tratament pentru veruca plantară, tratament nedureros și cu rezultate vizibile. De asemenea ne putem feri de afecțiune prin a evita umblăm desculți în medii umede, prin schimbarea șosetelor ori de câte ori este nevoie sau evitând încălțămintea strâmtă și incomodă.

Tratamentul cel mai comun este electrocauterizarea verucilor, intervenție ce se realizează cu anestezierea locului sau prin crioterapie, înghețarea zonei și eliminarea verucilor – negilor. Bineînțeles tratamentul ideal îl vom descoperi în urma discuției cu medicul podolog.

BĂTĂTURILE

Ai dureri în timpul mersului? Simți disconfort atunci când te încalți? Sunt două din întrebările la care trebuie îți răspunzi, dacă pielea e și îngroșată, atunci mai mult ca sigur ai o problema cu bătăturile.

Acestea sunt îngroșări dureroase ale pielii, care în urma unei presiuni puse în plus pe anumite puncte din corp, ele apar. Pot apare pe diferite părții ale corpului printre care: picioare, degete, palme, coate și genunchi. Din fericire acestea pot fi eliminate rapid și fără durere prin diferite tratamente și practici

Un tratament la îndemână oricui este pila pentru picioare sau piatra ponce, procedeu foarte simplu, înmuiem picioarele în apă caldă, apoi îndepărtăm ușor pielea moartă, urmând ca la final folosim o cremă hidratantă. Alte tratamente presupun folosirea plasturilor și branturilor sau folosirea de diferite creme exfoliante, recomandate de către medic, farmacist sau podolog.

ALTE AFECȚIUNI

Afecțiuni podologie

Piciorul și sistemul osos fiind atât de complex, există și alte probleme pe care le pot avea picioarele, dar pentru care trebuie cereți ajutor medicilor ortopezi sau un medic specializat pe afecțiune. Amintim fascita plantară, degete incovoiate, metatarsalgia, tenditita, picior de atlet, genunchiul alergătorului, etc.

După cum ați văzut mai sus, există cazuri mai ușoare și cazuri mai dificile, din fericire există soluții eficiente și nedureroase în tratarea acestor afecțiuni.

Dacă dorești mai citești astfel de articole, te rugăm te abonezi la newsletter, odată publicat un articol pe blogul nostru, îl primești automat pe email. Iți mulțumim pentru atenție și ne dorim ca aceste informații fie cu folos. Poți descoperi mai multe despre noi, serviciile oferite cât și cazurile pacienților noștri.